Dela:
Natrice Miller Aruba Blog
Resedagbok: På jakt efter Arubas identitet

Detta blogginlägg är en översättning av ett engelskspråkigt original på bloggen www.theculturedlens.com

Natrice Miller Aruba BlogCredit: www.theculturedlens.com

Jag ska vara ärlig. Aruba var ett av de resmål som aldrig hamnade på min bucket list för resor. När jag föreställde mig själv i tropikerna, var det tankar på franska karibiska öar som Martinique och Guadeloupe som dök upp i huvudet på mig. Även om jag alltid hade hört talas om att Aruba skulle vara en vacker ö, var det många resenärer som pratade om att denna ”happy island” var alldeles för turistig. Några sa att det inte var något annat än ett stopp för kryssningsfartyg. Andra sa att ön saknade kultur och identitet, medan ytterligare några inte tyckte att maten var bra. Men även om jag hade alla dessa uttalanden i bakhuvudet, tackade jag inte nej när några vänner bjöd in mig och min man att hänga med dem för att fira deras bröllopsdag. I sista minuten var de tvungna att avboka resan, men jag och min man bestämde oss för att åka ändå, eftersom vi inte varit på den här typen av semester på länge. Och det som jag trodde skulle vara en ordinär turistfälla visade sig bli en av årets mest minnesvärda resor.

Natrice Miller Aruba BlogCredit: www.theculturedlens.com

Aruba är en intressant liten ö. Den är bara 3 mil lång och 9 km bred, den bjuder på den skönhet om man kan förvänta sig av en karibisk ö, men genom att vara en ökenö, bjöd den på den extra charm som jag älskar. Kulturen är vackert varierad. Även om nederländska och papiamento (ett kreolspråk) är landets officiella språk, hör man engelska och spanska överallt. Alla pratar om de vackra stränderna och höghushotellen, men jag hade aldrig hört någon prata om smältdegeln av indianer från Sydamerika eller ättlingar till de afrikaner som bodde på ön.

Natrice Miller Aruba BlogCredit: www.theculturedlens.com

Jag hade ärligt talat ingen aning om att jag skulle komma till ett så multikulturellt samhälle när planet landade. Reseböckerna talar ofta om det holländska inflytandet, så jag var glatt överraskad när jag såg så många färgade personer. Jag blev intresserad och ville lära mig mer om öns befolkning och hur allting startade. Vi tog en dag och bara lång på stranden och skålade i champagne och levde livet, men resten av resan var inget annat än ett virvlande äventyr som gav mig ett helt annat perspektiv på Aruba.

Natrice Miller Aruba BlogCredit: www.theculturedlens.com

I stället för att betala för dyra rundturer, hyrde vi en jeep så att vi kunde upptäcka ön på egen hand. Vi lämnade den norra turistvänliga delen av ön för att upptäcka mindre kända områden som San Nicolas, Arubas näst största stad, belägen på öns sydliga spets. Medan vi drack cocktails och åt lunch på Charlie’s Bar, en institution i denna del av ön, berättade bartendern för oss om stadens komplicerade historia och om sina tankar och farhågor angående framtiden. En gång i tiden hyste San Nicolas ett stort oljeraffinaderi. Det som tidigare hade varit en livlig stad med många familjer, pengar och massor av arbetstillfällen hade blivit en spökstad efter nedläggningarna.

Natrice Miller Aruba BlogCredit: www.theculturedlens.com

De blomstrande butikerna med färggranna väggar utgjorde nu bakgrunden för sexarbetare i red light district. Igenslagna byggnader och nedgångna skyltar är en vanlig syn i San Nicolas, men konstens kraft och ideella organisationer som Aruba Art Fair håller sakteliga på att vända denna övergivna stad till en lovande konstnärshubb. Man skulle kunna säga att gentrifieringen håller på att packa sina väskor för att bege sig till San Nicolas, andra skulle påstå att staden äntligen får den uppmärksamhet den förtjänar efter årtionden av problem. Hursomhelst har jag lärt mig att Aruba har historia. Aruba har kultur. Aruba har berättelser att bjuda på. Man har bara stoppat undan dem i vrår och bakom hörn, men de finns där för att upptäckas av de som är villiga att lämna sina lyxiga resorter och lyssna.

Natrice Miller Aruba BlogCredit: www.theculturedlens.com

Jag såg det mindre vackra, men också det vackra. Jag åt lokal mat som holländska pannkakor och pastechi. Vi åt stekt fisk som kom direkt från havet till våra tallrikar. Vi besökte historiska ruiner. Jag drack färsk kokosnötsjuice medan jag tittade närmare på öns första kyrka. Jag doppade tårna i den naturliga poolens kalla, klara vatten, och jag åkte även på upptäcktsfärd genom det vackra ökenlandskapet. Jag tog bilder av kaktusar fem gånger större än jag själv, och jag skrek av skräckblandad förtjusning när vi körde off-road genom öns klippigaste terräng. Varje dag avslutades med att vi, istället för att gå ut, valde att hänga i hängmattan vid vår mysiga villa och prata om dagen som varit.

Natrice Miller Aruba BlogCredit: www.theculturedlens.com

Dagen vi lämnade Aruba kände jag att jag gärna hade stannat lite längre. Jag insåg att även om ön drivs av turismen, så har den kultur. Vi behövde bara skrapa lite på ytan. Eftersom det är en liten ö med nästan 40 olika nationaliteter, är det inte så lätt att hitta ”kulturen” så lätt, för den kommer i många skepnader. Har Aruba Jamaicas eller Dominikanska republikens legendariska uteliv? Jag tror inte det. Finns det massor av turister med midjeväskor och kameror direkt från kryssningsfartygen? Absolut. Men det finns också massor av läckra restauranger, gömda guldkorn och intressanta lokala ställen också.

Natrice Miller Blog ArubaCredit: www.theculturedlens.com

Försvunna är de dagar då jag sväljer andra resenärers åsikter med hull och hår. Det är inte det att jag tror att folk har fel. Utan jag har helt enkelt lärt mig att alla reser på olika sätt, så åsikterna kommer att variera. De som säger att Aruba saknar kultur har kanske aldrig lämnat sina femstjärniga, all inclusive-hotell. De som sa att maten inte var bra var kanske för rädda för att ge sig ut och pröva mat lagad av lokalbefolkningen. Min vistelse på Aruba har lärt mig att varje resmål har sin historia. Frågan är bara: är du beredd att skrapa på ytan?

Category: 
Syndicated/Reposted from: 
Natrice Miller, The Cultured Lens https://www.theculturedlens.com/
About the blogger: Natrice Miller
Natrice Miller is an Atlanta-based photojournalist and writer whose work can be seen in publications like The Atlanta Journal-Constitution and more. When she isn’t working, you can find her traveling the world photographing the best in food and culture for her travel blog theculturedlens.com. Follow her travels on Instagram at @theculturedlens